کتابخانه آرمانی علوم انسانی:(1982- 1986) (11)

pareha-ketabkhaneh-12-hirschman.jpg




(عکس: آلبرت ا. هیرشمن)

توضیح: کتابخانه آرمانی علوم انسانی نام کتابی است که در سال 2006 در فرانسه منتشر شده و به معرفی تعداد بسیار زیادی از کتاب هایی اختصاص دارد که از ابتدای قرن بیستم تا امروز تاثیر عمیق و پایداری بر علوم انسانی در همه شاخه های آن باقی گذاشته اند. در این کتاب برای هر کتاب توضیحاتی آورده شده است که آن را از لحاظ موقعیت تاریخی و رابطه اش با سایر آثار هم دوره و پیش و پس از آن روشن می کند. در مطلبی که پیش رو دارید ما قسمت آخر این اثر را که شامل  فهرستی از  کتاب های معرفی شده ، همراه با نام نویسنده و تاریخ تولد و مرگ او و همچنین در بعضی از موارد  توضیح کوتاهی راجع به کتاب است، را می آوریم. به دلیل طولانی بودن این مطلب در چندین بخش خواهد آمد. افزون بر این ، برای صرفه جویی در حجم از آوردن نام ها به صورت لاتین پرهیز شده است . این نام ها به سادگی از طریق گوگل قابل دستیابی هستند.  فهرست مزبور علاوه بر نام کتاب ها شامل برخی از وقایع برای نمونه تاسیس انجمن ها و مجله های علمی  و ... نیز می شود و دوره ای زمانی را بین سال 1900 و سال 2005 میلادی را در بر می گیرد. شناخت این آثار و نویسندگان آنها می تواند کمک زیادی به شناخت تاریخ علوم انسانی و به خصوص علوم اجتماعی بکند.


1982
1-    آلبرت ا. هیرشمن: خوشبختی خصوصی، عمل عمومی؛ چرخه های عمل جمعی و بازگشت به حوزه خصوصی  به ارضا یا عدم رضایت مصرف کنندگان ، شهروندان بستگی دارد. «در جهانی که من تلاش می کنم توصیفش کنم، انسان ها فکر می کنند این یا آن  چیز را می خواهند و آن گاه که به دستش  آوردند می فهمند  که آنقدرها هم که تصور می کردند مایل به دست آوردنش نبوده اند.»
2-    کلود تلو: چنین پدر و چنین پسری؟
3-    آنتونی گیدنز: ساخت جامعه.
4-    ج. گومپرز: استراتژی گفتمان.
5-   آلن کوربن: جرثومه و نرگس.
6- موریس گودولیه: تولید مردان بزرگ؛ سازوکارهای آموزش سلطه . «بزرگ مردان » در نزد باریوها ، یکی از قبایل  گینه نو که در 1951 کشف شدند.
 
1983
1-    هوارد گاردنر: فالب های ذهن، نظریه هوش های متکثر.
2-    ژان پیر شانژو: انسان نورال؛ مولف بر آن است که انقلاب  در علوم عصبی امکان می دهد که بزودی اندیشه را از طریق مطالعه بر فعالیت مغزی خواند.
3-   لویی دومون: رساله درباره فردگرایی؛ چگونه ایدئولوژی فرد گرای  مدرن در غرب  در گسست با «کل گرایی» جوامع باستان ظاهر شد.
4-    ژیل لیپوتسکی: دوران خلاء، شش مقاله درباره فرد گرایی.
5-    پل وین: آیا یونانی های به اسطوره های خود باور داشتند؟
6-    جری فودور: مدول بندی روح.
7- ارنست گلنر: ملت و ملی گرایی.
8- پل ریکور: زمان و روایت.
9- اوژن وبر: پاین ولایت؛ مدرن شدن فرانسه روستایی در پایان فرن نوزدهم.

1984
1-    ریمون بودون: مکان بی نظمی.
2-   موریس گودولیه: امر پنداری و امر مادی.
3-  نیکلاس لومان: نظام اجتماعی: طرحی از یک نظریه عمومی.
4- رابرت آکسلرود: نطور  تعاون؛ چگونه در جهانی از خود خواهی ها موفق شویم، عنوان فرانسوی این کتاب است که در رفتارهای تعاونی در چارچوب  نظریه بازی  مطالعه کرده است. در اینجا ما می آموزیم که دفاع از منافع فردی  اگر درست فهمیده شود از خلال جستجو برای تعاون می گذرد.
5- آلن تورن: بازگشت به کنشگر.
6- رابرت دارنتون: کشتار بزرگ گربه ها.

1985
1-    کلود هاژس: انسان گفتارها؛ در این «درآمد زبان شناختی بر علوم انسانی» مولف تلاش می کند از رویکردهای صوری  نسبت به زبان فراتر رفته و در عین حال  آنها را در کار خود  جای دهد تا بتواند گفتار را به مقابه تولید کننده معنا و همین طور  تنوع زبان ها، تحلیل کند.
2-    مارسل گوشه: افسون زدایی از جهان.
3-    رابرت ن. بلا و الی: جامگان قلب؛ پژوهشی درباره «فردگرایی و تعهد» در جامعه آمریکایی.
4-    میشل مافزولی: شناخت متعارف، درآمدی بر جامعه شناسی ادراک.
5- آدولف گرونباوم: بنیان های روانکاوی : نقدی شناخت شناسی که ادعا میکند  فرضیات روانکاوی  می توانند در آزمون ابطال قرار بگیرند.
6- اولیویه سکس: مردی که زنش  را به جای  یک کلاه می گرفت.

1986
1-    ژان دیدیه ونسان: بیولوژی شورها، تمایلات، انگیزه ها، عشق، نفرت از دیدگاه یک عصب شناس .
2-  میشل ونیاک: تب فرانسوی. بحران های بزرگ سیاسی 1871-1968.
3- ریمون بودون: ایدئولوژی ، منشاء ایده های کلیشه ای: ایدئولوژی سیاسی  لزوما محصول کور اندیشی شور برانگیز و جانبدارانه نیست، ممکن است برای اشتباه کردن  دلایل زیادی  وجود داشته باشد.
4-    پاتریسیا چرچلند: فلسفه عصبی(نوروفیلوسوفی)؛ فیلسوف آمریکایی در این کتاب یک ماتریالیسم رادیکال را مطرح می کند ، برای درک اندیشه فقط نورون ها مطرح هستند.
5-  پیر منان: تاریخ فکری لیبرالیسم.
6- رائول ژیرارده: اسطوره ها و اسطوره شناسی سیاسی: از خلال دوره های مختلف ما با مضامین و ساختارهایی روبرو می شویم که در ایدئولوژی های سیاسی جا افتاده اند: اسطوره  عصر طلایی، اسطوره توطئه،  اسطوره ناجی و یا اسطوره وحدت (مردم، ملت...).
7- دان اشپریر و دیردر ویلسون: دقت ، ارتباط و شناخت.

 

 

 

کلیه حقوق این پایگاه، برای پایگاه اطلاع رسانی ناصر فکوهی محفوظ است.